BACK TO TOP

Στέλιος Κουδουνάρης: «Το στιλ είναι πρώτα απ’ όλα η προσωπικότητα»

Η ζωή και τα παιδικά χρόνια στην Κύπρο του κριτή που όλοι αγαπούν να μισούν

 

Η τηλεοπτική προβολή έχει συνήθως σαρωτική δύναμη και μπορεί να κάνει ευρύτερα γνωστά πρόσωπα που μέχρι να βγουν στο γυαλί απευθύνονταν σε ένα σαφώς μικρότερο κοινό. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Στέλιου Κουδουνάρη, που διανύει τη δεύτερη σεζόν στην κριτική επιτροπή του My Style Rocks , είναι ότι η πολύωρη καθημερινή έκθεση δεν φαίνεται να έχει αλλοιώσει καθόλου την ουσία του. Όταν σβήνουν οι κάμερες, παραμένει ο σχεδιαστής μόδας που κατάφερε στην πρώτη δεκαετία της καριέρας του να καθιερωθεί και να επεκτείνει βήμα βήμα τον κύκλο των εργασιών του σε ένα διεθνές κοινό, εκείνος που σχεδιάζει κάθε κολεξιόν και επιβλέπει το επιχειρηματικό σκέλος της προσωπικής του φίρμας. Σε μια συζήτηση μαζί του, είναι δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα θα φτάναμε να μιλάμε για στιλ. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την πρώτη μας συνέντευξη, ήθελα να σκιαγραφήσω με περισσότερες λεπτομέρειες την εικόνα της ζωής του, από τα παιδικά χρόνια στην Κύπρο, μέχρι τον κριτή που κάποιοι αγαπάνε να μισούν.

Από τον Πάρη Κορμαρή

–Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Κύπρο. Ποια είναι η πιο ζωηρή σου ανάμνηση από εκείνα τα χρόνια;

Δεν θα σου πω ακριβώς μια ζωηρή ανάμνηση, αλλά μια γενικότερη στάση ζωής σε σχέση με τη γενέτειρά μου. Αγαπώ πολύ την Κύπρο και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για την καταγωγή μου. Η Κύπρος είναι ένα ταλαιπωρημένο νησί, έχει περάσει πολλά και οι άνθρωποί της πάντα καταφέρνουν όχι απλά να επιβιώνουν από τις κακουχίες, αλλά τελικά να ευημερούν και να αντιμετωπίζουν τη ζωή θετικά. Ίσως να είναι και το μεγαλύτερό μου προτέρημα το να ξεπερνάω τις δυσκολίες και να πηγαίνω παρακάτω. Αυτό οφείλεται πιστεύω στην καταγωγή μου, στην οικογένειά μου αλλά και στους φίλους μου.

–Τι ήταν εκείνο που σε έκανε να επιλέξεις ως βάση σου την Ελλάδα;

Το γεγονός ότι για τη δουλειά μου θεωρώ ότι τα όρια της Κύπρου είναι στενά και το ότι είναι δύσκολο για έναν σχεδιαστή μόδας, ξεκινώντας από την Κύπρο, να επεκταθεί επαγγελματικά στο εξωτερικό. Επέλεξα την Ελλάδα ως μια μεγάλη χώρα στην οποία νιώθω σαν να είμαι σπίτι μου, αφού η γλώσσα και η κουλτούρα μας έχουν αυτό που θα λέγαμε οικογενειακούς δεσμούς.

Η συλλογή Stelios Koudounaris F/W 2018-2019

 

–Πόσο συχνά επιστρέφεις στο νησί;

Δυστυχώς όχι όσο συχνά θα ήθελα, αλλά τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι επισκέπτομαι την Κύπρο ανελλιπώς.

–Τι σου λείπει περισσότερο;

Αυτό που μου λείπει πάντα είναι η οικογένειά μου, το φαγητό της μαμάς μου, η άμεση επαφή με τη θάλασσα και οι παλιοί καλοί μου φίλοι, με τους οποίους έχουμε αδερφικές πλέον σχέσεις.

–Βρίσκεσαι για δεύτερη χρονιά σε θέση κριτή στο My Style Rocks . Πώς είναι συνολικά η εμπειρία σου από την εκπομπή και τι «μαθήματα» σου έχει δώσει;

Είμαι πολύ χαρούμενος που για δεύτερη χρονιά βρίσκομαι στο My Style Rocks . Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα έξυπνο και επιτυχημένο project, το οποίο μέσα από την ελαφρότητά του αντικατοπτρίζει το πώς ντύνεται η μέση Ελληνίδα και Κύπρια γυναίκα, αφού το μείγμα των παικτριών από ποικίλα κοινωνικά και μορφωτικά επίπεδα μας παρουσιάζει ένα σημαντικό κομμάτι της σημερινής κοινωνίας. Μέσα από τις εμφανίσεις των παικτριών προσπαθώ να καταλάβω τι σκέφτεται η κάθε γυναίκα όταν επιλέγει κάποια ρούχα για μια συγκεκριμένη περίσταση. Εμβαθύνοντας στην ψυχοσύνθεσή τους, προσπαθώ να αιτιολογήσω τις επιλογές τους, να εντοπίσω τα θετικά στοιχεία και στη συνέχεια να τους προτείνω βάσει κάποιων κανόνων πώς θα εξελίξουν μια εμφάνιση που σε πρώτη ανάγνωση είναι συνήθως αποτυχημένη. Αυτό χρειάζεται υπομονή, διευρυμένο τρόπο σκέψης και εστίαση σε άλλα πράγματα πέρα από τα προφανή. Πριν από το παιχνίδι, ομολογώ ότι απέρριπτα ό,τι δεν συμβάδιζε με την προσωπική μου αισθητική, ενώ τώρα, μέσα από την καθημερινή τριβή μου με όλες αυτές τις διαφορετικές προσωπικότητες και τις ενδυματολογικές επιλογές τους, αισθάνομαι ότι έχω εξελιχθεί ως επαγγελματίας και κοιτάω τις εικόνες –όχι μόνο της εκπομπής, αλλά και της καθημερινότητάς μου– μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

 

Photo: Γιώργος Μαλεκάκης/DTales

 

–Τι θέση πρέπει να έχει η μόδα στη ζωή ενός ανθρώπου, άντρα ή γυναίκας, που θέλει να έχει στιλ; Ποιοι θα έλεγες ότι είναι οι «χρυσοί κανόνες» για να το πετύχει;

Το στιλ είναι πρώτα απ’ όλα η προσωπικότητα. Δεν είναι μόνο τα ρούχα, είναι ο τρόπος που περπατάμε, ο τρόπος που τρώμε, ο τρόπος που μιλάμε, ακόμα και το χρώμα του αναπτήρα μας. Όλα έχουν κάτι να δηλώσουν στην εικόνα μας και επηρεάζουν την εντύπωση που δίνουμε στους ανθρώπους γύρω μας. Σε σχέση με την εμφάνισή μας, ο βασικός κανόνας είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τη φυσιογνωμία μας, να εστιάσουμε στα δυνατά μας σημεία και να τα υπερτονίσουμε, ούτως ώστε τα αδύναμα σημεία μας να απαλυνθούν. Όταν νιώσουμε τελικά όμορφα με αυτά που φοράμε, αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας με περισσότερη δύναμη, θετική αύρα και αυτοπεποίθηση.

–Πώς θα περιέγραφες το δικό σου προσωπικό στιλ;

Το προσωπικό μου στιλ είναι αρκετά μονόχρωμο και θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω, κατά κάποιον τρόπο, «στολή». Δεν θέλω να αφιερώνω χρόνο για το τι θα φορέσω, γιατί προτιμώ και μου δίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση να το κάνω για τους άλλους. Συχνά δείχνω ότι φοράω συνεχώς τα ίδια ρούχα, κάτι που όμως δεν ισχύει γιατί εστιάζω στις μικρές λεπτομέρειες που τα διαφοροποιούν. Κινείται συνήθως σε μαύρο, μπλε, γκρι και λευκό το καλοκαίρι. Αγαπώ τα πολύ απλά μαύρα μπλουζάκια, τα πλεκτά, τα ζιβάγκο και προτιμώ τα τελευταία χρόνια τα κάπως κοντύτερα παντελόνια με ελαφρώς φαρδιές γραμμές και πιέτες. Επίσης, τα τελευταία χρόνια προτιμώ τα κάπως πιο χοντροκομμένα παπούτσια.

Το στιλ είναι πρώτα απ’ όλα η προσωπικότητα. Δεν είναι μόνο τα ρούχα, είναι ο τρόπος που περπατάμε, ο τρόπος που τρώμε, ο τρόπος που μιλάμε.

–Και το στιλ στις δημιουργίες σου;

Σχεδιάζω ρούχα για ανθρώπους που δεν θέλουν να είναι μέρος της μάζας, αλλά να ξεχωρίζουν. Για ανθρώπους που είναι απαιτητικοί και επιλέγουν τα ρούχα με σκοπό να αναδείξουν την προσωπικότητά τους μέσα από αυτά. Ρούχα που, για μένα, είναι δυναμικά και ευαίσθητα ταυτόχρονα, υψηλής ποιότητας αλλά σε προσιτές τιμές, ώστε να μπορούν όσοι θέλουν να τα αποκτήσουν, διαχρονικά και σύγχρονα ταυτόχρονα, με έντονο σχεδιασμό, χωρίς φλυαρία, με καθαρά χρώματα –όπου το μαύρο πρωταγωνιστεί–, με ανδρόγυνα στοιχεία, με θηλυκές σιλουέτες ακόμα και σε αυτά που απέχουν από το σώμα. Επιδιώκω τα ρούχα μου να είναι αναγνωρίσιμα, διατηρώντας πάντα τα στοιχεία που με χαρακτηρίζουν, όσο διαφορετική και να είναι κάθε φορά η καινούργια μου συλλογή.

–Για αρκετές σεζόν παρουσίασες και ανδρικές συλλογές, γιατί δεν το συνέχισες;

Έκανα μια σύντομη παύση από τις ανδρικές συλλογές για να επικεντρωθώ στη γυναικεία συλλογή μου και στην ανάπτυξή της ποιοτικά, σχεδιαστικά και εμπορικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είμαι αρκετά συγκεντρωτικός ως άνθρωπος και έτσι έπρεπε να επιλέξω πού θα εστιάσω. Δεν έχω σταματήσει όμως ποτέ να σχεδιάζω ανδρικά ρούχα κατόπιν παραγγελίας, καθώς έχω ήδη ένα ανδρικό κοινό το οποίο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και είναι πραγματικά πολύ δημιουργικό να τους προτείνω καινούργια σχέδια, φτιαγμένα μόνο γι’ αυτούς ή σε πολύ περιορισμένα κομμάτια. Στα άμεσα σχέδιά μου είναι να επαναλανσάρω την ανδρική μου συλλογή για ένα ευρύτερο κοινό.

 

Η συλλογή Stelios Koudounaris F/W 2018-2019

 

–Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι περισσότεροι διάσημοι σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας είναι άντρες;

Είναι πολλές οι σημαντικές και πρωτοπόρες γυναίκες σχεδιάστριες. Κάποιες από αυτές, όπως η Coco Chanel και η Mary Quant, άλλαξαν την ιστορία και έχουν την ευθύνη για τα ρούχα που σήμερα θεωρούμε απλά και διαχρονικά. Και, φυσικά, είναι πολλές οι σύγχρονες σχεδιάστριες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πράγματι, όμως, ισχύει ότι οι άντρες σχεδιαστές πρωταγωνιστούν, τουλάχιστον ποσοτικά. Ο λόγος πιστεύω είναι ότι αντιμετωπίζουν το γυναικείο σώμα με θαυμασμό και πάντα οι δημιουργίες τους επιδιώκουν να το αναδείξουν. Με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να δημιουργούμε πιο εντυπωσιακές εικόνες και προτάσεις, που κάνουν τις γυναίκες να δείχνουν ακόμα πιο θηλυκές και ποθητές. Οι γυναίκες σχεδιάστριες συχνά εγκλωβίζονται στο προσωπικό τους γούστο και στην πρακτικότητα, βάζοντας τη δυναμική της εικόνας σε δεύτερο πλάνο, χωρίς αυτό φυσικά να είναι κανόνας.

Ο Στέλιος Κουδουνάρης φωτογραφημένος στο ατελιέ του στην Αθήνα

 

–Οι ρυθμοί τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει και η ταχύτητα των νέων μέσων σε συνδυασμό με την προσβασιμότητα που επιτρέπουν τα social media έφεραν αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο που προβάλλεται η μόδα, αλλά και στο πώς παράγεται και εν τέλει καταναλώνεται. Ως σχεδιαστής πώς το βιώνεις αυτό;

Οι αλλαγές που έφεραν τα social media στη ζωή και στη δουλειά μας είναι πολλές. Πολλές θετικές και πολλές αρνητικές. Η μόδα έχει γίνει κατά κάποιον τρόπο πιο εφήμερη, αφού όλα προβάλλονται μέσα από τα social media πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όλα να φαίνονται παλιά, υπερπροβεβλημένα και σύντομα παρωχημένα. Προσωπικά, ως σχεδιαστής, παραμένω πιστός στο ύφος μου, αποφεύγω να ακολουθώ τις τάσεις, ώστε στις δημιουργίες μου να επικρατεί μια διαχρονικότητα με σύγχρονη πάντα προσέγγιση, και χειρίζομαι τα social media με μέτρο. Θέλω οι πελάτες μου να απολαμβάνουν τα ρούχα τους για πολλά χρόνια, και δεν απευθύνομαι σε όλους, αλλά μόνο σε αυτούς που επιδιώκουν να αναδεικνύουν την προσωπικότητά τους μέσα από τις ενδυματολογικές επιλογές τους και δεν παρασύρονται από διάττοντες ιντερνετικούς αστέρες – λανθασμένα και εφήμερα πρότυπα.

–Τι θα έλεγες ότι πρέπει να προσέχει στις αγορές του ένας άντρας και μια γυναίκα;

Το βασικό κριτήριο, για μένα, είναι να επιλέγουμε ρούχα καλής ποιότητας, με προσεγμένο σχεδιασμό, που να εναρμονίζονται με το προσωπικό μας στιλ, κι ας είναι ακριβότερα από κάποια άλλα. Αγοράζοντας λιγότερα αλλά ποιοτικότερα και πιο ιδιαίτερα ρούχα, σιγά σιγά οργανώνουμε μια δομημένη και διαχρονική γκαρνταρόμπα που πάντα θα μας βγάζει ασπροπρόσωπους.

 

Η συλλογή Stelios Koudounaris F/W 2018-2019

 

–Τι τροφοδοτεί την έμπνευσή σου;

Κυρίως οι άνθρωποι και η αύρα τους. Άνθρωποι που παρατηρώ στον δρόμο, μια νέα γνωριμία, οι εικόνες, τα ταξίδια, τα χρώματα, τα αρώματα από καινούργια μέρη και την εναλλαγή των εποχών. Ακόμα και πολύ ασήμαντα πράγματα που θα μου τραβήξουν την προσοχή. Μια αφίσα, ένα περιτύλιγμα από τσίχλες, ένα παιδικό παιχνίδι. Οι τέχνες όλων των ειδών – αν και δύσκολα με συγκινούν, γιατί στην εποχή μας η τέχνη έχει κανιβαλιστεί, όταν καταφέρουν να μου δημιουργήσουν συναισθήματα αποτελούν σημαντική πηγή έμπνευσης. Ό,τι με συγκινεί είναι έμπνευση για μένα. Αυτό θα ήθελα να είναι και η δική μου δουλειά για τον κόσμο, να προκαλεί συναισθήματα.

–Πέρα από το δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς σου, είσαι επιφορτισμένος και με το επιχειρηματικό. Τι εφόδια απαιτεί το καθένα και πώς ισορροπείς ανάμεσα στα δύο;

Η ισορροπία ανάμεσα στη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Δυστυχώς, στην Ελλάδα το να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα είναι σχεδόν μονόδρομος. Και λέω δυστυχώς, γιατί χρειάζεται πολλή προσοχή και αφοσίωση και στα δύο, οπότε αναπόφευκτα κάποιες στιγμές το ένα απορροφά ενέργεια από το άλλο. Για να μπορέσει ένας σχεδιαστής να διατηρήσει ανέπαφη τη δημιουργικότητά του, πρέπει η σχεδιαστική του ταυτότητα να έχει οριστεί μέσα του, να μην κάνει εκπτώσεις στο δημιουργικό κομμάτι στον βωμό της εμπορικότητας και να εστιάσει στο πώς θα αναδείξει εμπορικά το δικό του όραμα. Είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολη δουλειά, αλλά τόσο δημιουργική και με τόσες καθημερινές εναλλαγές, που δεν γίνεται ποτέ βαρετή.

 

Η συλλογή Stelios Koudounaris F/W 2018-2019

 

–Ποια θεωρείς ότι ήταν η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας σου;

Δεν είμαι σίγουρος αν είναι μία η στιγμή. Είναι σίγουρα 10 χρόνια πριν, όταν συστήθηκα στο κοινό με την πρώτη μου προσωπική συλλογή, είναι σίγουρα η στιγμή που πήρα την πρώτη μου παραγγελία, είναι η στιγμή που είδα για πρώτη φορά στον δρόμο μια άγνωστη κοπέλα να φοράει ένα δικό μου ρούχο, είναι εκείνη η πρώτη φορά που γράφτηκε ένα ωραίο σχόλιο για τη δουλειά μου σε ένα περιοδικό, είναι όταν ξεκίνησα να πουλάω τη συλλογή μου στο εξωτερικό, είναι η πρώτη μου επίδειξη, είναι ένα μήνυμα από μια άγνωστη που επέλεξε ένα ρούχο μου και μου έγραψε για να με ευχαριστήσει για το πόσο ωραία αισθανόταν, είναι η τελευταία μου επίδειξη, όπου γιόρτασα τη δεκαετή παρουσία μου στον χώρο της μόδας, και θέλω σίγουρα να είναι και εκείνη η στιγμή που δεν έχει έρθει ακόμα.

–Πώς είσαι ως χαρακτήρας;

Στην πραγματικότητα, είμαι ακριβώς αυτός που βλέπετε στην τηλεόραση. Απαιτητικός, δύσπιστος, κυκλοθυμικός, καλοπροαίρετος, οξύθυμος, βαριέμαι εύκολα. Αυτό που δεν βλέπετε σίγουρα είναι ότι είμαι ντροπαλός και κρυφά εσωστρεφής. Δεν έχω πρόβλημα με την κάμερα γιατί είμαι εξοικειωμένος, αλλά όταν βρεθώ με πολύ κόσμο αισθάνομαι αμήχανα, και κατά βάθος είμαι ευαίσθητος και στενοχωριέμαι εύκολα.

 

Η συλλογή Stelios Koudounaris F/W 2018-2019

 

–Ποιο είναι για σένα το τρίπτυχο της ευτυχίας;

Είναι τετράπτυχο. Υγεία σωματική και πνευματική, φίλοι, δημιουργία, έρωτας – σε τυχαία σειρά. –Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που έχεις δεχτεί στη ζωή σου; Δεν ήταν ακριβώς συμβουλή… Όταν ήμουν μικρός, σε μια ερώτησή μου –που δεν τη θυμάμαι, δεν ήταν κάτι σημαντικό– η μητέρα μου απάντησε: «Κάνε ό,τι νομίζεις». Από τότε ακολουθώ το ένστικτό μου και παίρνω όλη την ευθύνη.

–Τι βρίσκεται στα άμεσα αλλά και στα μακροπρόθεσμα σχέδιά σου;

Αυτήν την περίοδο σχεδιάζω τη συλλογή μου για τον Χειμώνα του 2019-20, την οποία θα παρουσιάσω σε διεθνείς αγοραστές τον Ιανουάριο του 2019 στο Μιλάνο. Στο γενικό πλάνο μου είναι η επέκταση του brand Stelios Koudounaris ακόμα περισσότερο στο εξωτερικό, όπως και η δημιουργία του πρώτου μου καταστήματος στην Αθήνα.

 

Η συλλογή Stelios Koudounaris F/W 2018-2019

 

Instagram: @stelioskoudounaris

Web: www.stelioskoudounaris.com

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο περιοδικό Unique by Ermes, που μπορείτε να βρείτε στα πολυκαταστήματα Debenhams.

x

Mπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

x

Personal Shopper

Φιλτράρετε την αναζήτησή σας

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ / Ι AM LOOKING FOR

ΘΕΛΩ / I WANT TO

x

Ask a UNIQUE advisor
for beauty tips

x

Ask a UNIQUE advisor
for fashion tips

x

Eπικοινωνήστε μαζί μας