BACK TO TOP

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια sustainable γκαρνταρόμπα και να βοηθήσετε το περιβάλλον

Το μέλλον της μόδας (πρέπει να) είναι sustainable

 

Sustainable fashion. Ή αλλιώς, βιωσιμότητα στη μόδα. Ο όρος δεν είναι καινούργιος και στο μέλλον θα μας απασχολεί όλο και πιο συχνά. Το Sustainability στη μόδα έχει δυο άξονες: ο ένας αφορά τα brands, που ο στόχος τους είναι να δημιουργούν ρούχα, αλλά και να λειτουργούν τα εργοστασιά τους, με τρόπο που να αφήνει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον, και ο άλλος αφορά τους καταναλωτές – εμάς- και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε αγοραστικά, σε σχέση πάντα με το περιβάλλον. Από ποιες σειρές αγοράζουμε, με ποια φιλοσοφία, και πώς τελικά συμπεριφερόμαστε με τα ρούχα που αγοράζουμε και φοράμε.

Ο στόχος, λοιπόν, στα χρόνια που έρχονται είναι να δημιουργήσουμε μια πιο πιο sustainable γκαρνταρόμπα, στο πλαίσιο μας γενικότερης ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.

Πώς, όμως, μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η αλλαγή της γκαρνταρόμπας μας σε μια πιο βιώσιμη εκδοχή δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, όπως δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωτικά. Για αρχή, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι θα πρέπει να επενδύσουμε σε κομμάτια που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

View this post on Instagram

This is @stonemuse’s beautiful wardrobe. It might be bigger than you have, or it could be significantly smaller. Fortunately it’s not a competition. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Look for inspiration, yes, but ultimately you need to look at your own life. Which clothes do YOU enjoy? What do YOU need? That’s what you need to ask to get YOUR minimalist wardrobe. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #minimalism #minimalist #minimalistwardrobe #sustainablefashion #capsulewardrobe #capsulecloset #simplelife #simpleliving #livesimply #minimalistlife #slowliving #slowfashion #slowlife #ecofashion #greenfashion #consciousfashion #lessismore #wardrobegoals #simplicity #simplify #declutter #declutteryourlife #konmari #konmarimethod #sparkjoy #mariekondo #openwardrobe

A post shared by The Minimalist Wardrobe (@theminimalistwardrobe) on

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι πετιούνται 50 εκατομμύρια τόνοι από ρούχα, και τα περισσότερα από αυτά είναι κατασκευασμένα από υλικά τα οποία δεν βιοδιασπώνται. Υλικά όπως το νάιλον και ο πολυεστέρας, για παράδειγμα, μπορούν να μολύνουν το έδαφος, ενώ την ίδια στιγμή ένα βαμβακερό t-shirt μπορεί να απαιτεί μέχρι και 2.000 λίτρα νερού για να κατασκευαστεί, ωστόσο αν χαλάσει ή σκιστεί ή παλιώσει, μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί σε κάτι άλλο.

Αυτό, εν ολίγοις, σημαίνει ότι δεν αρκεί να επενδύσουμε σε λιγότερα κομμάτια, αλλά και σε κομμάτια που τα υλικά τους έχουν διάρκεια- και άρα δεν χρειάζεται να ψωνίζουμε διαρκώς άλλα- και μπορούν να ανακυκλωθούν.

Επίσης, καλό είναι να βάλουμε στο μυαλό μας ότι τελικά ποτέ δεν χρειαζόμαστε όσα κομμάτια νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε. Οπότε, δεν αρκεί μόνο η σωστή επιλογή, απαιτείται και μια ιεράρχηση και προτεραιότητα στις ανάγκες μας.

Ψωνίζουμε έξυπνα

Κάθε φορά που πηγαίνουμε για ψώνια, λοιπόν, θα πρέπει να ελέγχουμε τη χώρα κατασκευής του ρούχου, αλλά και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Ελπίδα, βεβαίως, προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 250 fashion brands έχουν υπογράψει το Fashion Pact, μια παγκόσμια συμφωνία με την οποία δεσμεύονται να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν βιώσιμους τρόπους παραγωγής και να είναι εξαιρετικά προσεκτικά με τα υλικά και τις τακτικές τους. Με την υιοθέτηση αυτής της πρακτικής ο στόχος είναι να προστατεύσουν τον πλανήτη από την υπερθέρμανση του πλανήτη, να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας και να προστατέψουν τους ωκεανούς.

Όλο και περισσότερα brands, πλέον, στρέφονται στη χρήση φυσικού ή οργανικού cotton, βιομηχανικής κάνναβης, λινού και ρεγιόν, ενώ υπάρχουν brands που προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση πλαστικών μερών στα αθλητικά παπούτσια.

Όσο για εμάς, ο βασικός κανόνας, λοιπόν, που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια sustainable γκαρνταρόμπα είναι να αγοράζουμε λιγότερα και καλύτερα ρούχα.

Photo@sustainablewardrobesydney

 

x

Mπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

x

Personal Shopper

Φιλτράρετε την αναζήτησή σας

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ / Ι AM LOOKING FOR

ΘΕΛΩ / I WANT TO

x

Ask a UNIQUE advisor
for beauty tips

x

Ask a UNIQUE advisor
for fashion tips

x

Eπικοινωνήστε μαζί μας