BACK TO TOP

Cédric Grolet: Ο καλύτερος pastry chef του 2018 που εκσυγχρόνισε τη φόρμα της υψηλής ζαχαροπλαστικής

Μας μιλάει για την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Φρούτα – Η χρήση τους στη ζαχαροπλαστική»

 

Ο Cédric Grolet, executive pastry chef στο πεντάστερο ξενοδοχείο Le Meurice στο Παρίσι, έχει τιμηθεί με το βραβείο The World’s Best Pastry Chef 2018. Με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Φρούτα – Η χρήση τους στη ζαχαροπλαστική», μας μιλά για την τέχνη που δεν σταματά να τον εκπλήσσει.

Από την Τατιάνα Οικονομίδου

Στο Instagram έχει 1,1 εκατομμύριο followers και οι ειδήμονες μιλούν για κορυφαίο δημιουργό που εκσυγχρόνισε τη φόρμα της υψηλής ζαχαροπλαστικής. Ο Cédric Grolet είναι διεθνές αστέρι. Τις απαντήσεις στη συνέντευξή μας τις έστειλε από την Ασία, αφού πια ταξιδεύει για ομιλίες και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής σε όλο τον κόσμο. Αν η επιτυχία του φαίνεται «μετεωρική», όπως έχει γράψει η εφημερίδα Independent, η πορεία του 33χρονου Γάλλου δείχνει πως είχε εφαλτήριο το μεγάλο του ταλέντο.

Μεγάλωσε στην επαρχία του Λίγηρα, η μητέρα του του έδινε να παίρνει πάντα ένα φρούτο στο σχολείο, η παγωτομηχανή που είχε φέρει ο παππούς του στο οικογενειακό ξενοδοχείο ήταν ένα θαύμα στα μάτια του 12χρονου τότε Grolet και από τη στιγμή που μπήκε στην κουζίνα δεν ξαναβγήκε! Σε ηλικία 21 ετών, έχοντας λάβει πολλά τοπικά βραβεία, έφτασε στο φημισμένο γαλλικό ντελικατέσεν Fauchon, όπου έμεινε έξι χρόνια – ένα από τα οποία το πέρασε φτιάχνοντας μόνο macarons. Όταν πλέον εντάσσεται στην ομάδα του Alain Ducasse ως sous pastry chef στο πεντάστερο ξενοδοχείο Le Meurice, ο Ducasse του δίνει μία συμβουλή, «λιγότερη ζάχαρη», και ο Grolet βάζει στόχο να αναπαραγάγει τις αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων. «Το πιο σημαντικό δεν είναι το υλικό, αλλά η μνήμη», δηλώνει. «Κάθε φορά προσπαθώ να προκαλέσω ένα συναίσθημα που να μείνει σαν ανάμνηση σε αυτόν που δοκιμάζει το γλυκό μου».

Το 2014 είναι η χρονιά του, με το περίφημο Rubik’s Cake, έναν «κύβο του Ρούμπικ» αποτελούμενο από 27 μίνι κέικ, που του χαρίζει τη διασημότητα. Το 2015 αρχίζει να πειραματίζεται στα trompe-l’oeil φτιάχνοντας γλυκά που δείχνουν ακριβώς σαν φρούτα, έχουν το σχήμα, το χρώμα και το άρωμά τους, αλλά μόλις τα κόβεις αποκαλύπτουν έναν άλλο κόσμο.

Φρούτα – Η χρήση τους στη ζαχαροπλαστική

Το 2017 εκδίδει το λεύκωμα Fruits, ένα βιβλίο που ο Alain Ducasse σημειώνει στον πρόλογο ότι «θα μείνει στην ιστορία». Η ελληνική έκδοσή του έχει τίτλο Φρούτα – Η χρήση τους στη ζαχαροπλαστική, σε επιμέλεια του pastry chef Δημήτρη Χρονόπουλου, με συνταγές για επτά τύπους φρούτων και καρπών. «Εμπνέομαι από τον κόσμο», υποστηρίζει ο Grolet. «Οτιδήποτε μπορεί να γίνει η αφορμή. Έχω ανάγκη να είμαι ελεύθερος. Όταν οι πελάτες απαιτούν κάτι συγκεκριμένο, τους ζητώ απλά να μου έχουν εμπιστοσύνη. Και όλοι φεύγουν ικανοποιημένοι». Τον Μάρτιο άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο του κατάστημα, La Pâtisserie du Meurice par Cédric Grolet. «Το γλυκό είναι μια πολυτέλεια. Και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε», μας υπενθυμίζει.

Από όλα τα γλυκά του, προτιμά την τάρτα σοκολάτας, ενώ η ανάμνηση που τον κάνει πάντα να χαμογελά είναι οι καραμέλες φρούτων που του έδινε η μαμά του. «Πριν μπείτε στην κουζίνα», καταλήγει, «χρειάζεστε τρία πράγματα: ένα φρούτο –το καλύτερο!–, ένα μπαχαρικό –ίσως πιπέρι– ή ένα μυρωδικό και κάτι τραγανό, να σπάει από απόλαυση στο στόμα».

 

Πληροφορίες για την έκδοση: www.cucina.gr

Photos: Pierre Monetta

 

*To άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Unique by Ermes

x

Mπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

x

Personal Shopper

Φιλτράρετε την αναζήτησή σας

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ / Ι AM LOOKING FOR

ΘΕΛΩ / I WANT TO

x

Ask a UNIQUE advisor
for beauty tips

x

Ask a UNIQUE advisor
for fashion tips

x

Eπικοινωνήστε μαζί μας