BACK TO TOP

Έξυπνη διατροφή: Συνταγές που δεν είναι διαιτητικές αλλά μας γεμίζουν ενέργεια

Η έξυπνη διατροφή του σέρφερ Laird Hamilton

 

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Laird Hamilton είναι… παλαιολιθικός τύπος, αφού άρχισε να υιοθετεί τις αρχές της paleo diet (ή δίαιτας των σπηλαίων) στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με δύο βασικές αρχές: «Μην τρως κάτι που δεν υπήρχε πριν από 10.000 χρόνια» και «Μην αγοράζεις πράγματα που δεν μπορείς να προφέρεις τα συστατικά τους». Η έμπνευση δεν του ήρθε τυχαία. Ούτε βέβαια η περίπτωση Laird Hamilton είναι τυχαία. Αγαπημένο παιδί των Αμερικανών, άρχισε να «χορεύει» στα κύματα της Χαβάης από πείσμα. Ο πατέρας του είχε εγκαταλείψει τη μητέρα του, ο ίδιος ένιωθε ανεπιθύμητος και την οργή που είχε μέσα του μπορούσε να την κατευνάσει μόνο η σανίδα.

Στα 17 του δήλωσε για πρώτη φορά συμμετοχή σε αγώνες και την ίδια περίπου εποχή ένας στιλίστας του περιοδικού L’Uomo Vogue τον εντόπισε σε μια παραλία. Άρχισε να κάνει περιστασιακά το μοντέλο, να συμμετέχει σε ταινίες, αλλά και να κερδίζει τον έναν αγώνα σερφ μετά τον άλλο.

Ο αμερικανός σέρφερ Laird Hamilton σε κάθε προορισμό που επισκεπτόταν λόγω του αγαπημένου του σπορ δοκίμαζε και μια τοπική συνταγή. Οι καλύτερες από αυτές περιλαμβάνονται στο «Fuel Up», στο βιβλίο του που εξηγεί πως να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με ενέργεια τρώγοντας έξυπνα και… εξωτικά!

Ακόμα και σήμερα, που έχει αποσυρθεί από την ενεργό αγωνιστική δράση, παραμένει fitness icon και ακτιβιστής. Στην αρχή της καριέρας του έτρωγε συνήθως ό,τι και οι σέρφερ, αλλά τα πρωινά ξυπνούσε κατάκοπος και δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τον αγώνα. Αποφάσισε να κόψει όλα τα λευκά –ζάχαρη, αλεύρι, γάλα–, άρχισε να προσέχει τις αναλογίες σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά και να αναζητά ένα αξιόπιστο πρόγραμμα διατροφής. Δοκίμασε πολλά, με πρωτεϊνικό κυρίως προφίλ λόγω της υπερεντατικής προπόνησης, αλλά κατέληξε στην paleo. Την παλαιολιθική δίαιτα των ανθρώπων των σπηλαίων, που έτρωγαν ό,τι έβγαζε η γη. Έτσι, σε κάθε τόπο που πήγαινε έψαχνε φρούτα, λαχανικά, οτιδήποτε δεν είχε ταξιδέψει παραπάνω από μερικά χιλιόμετρα από την περιοχή.

Όταν γνώρισε πια τη δεύτερη γυναίκα του, Gabrielle Reece, αθλήτρια του βόλεϊ και μοντέλο, αποφάσισαν μαζί να αλλάξουν modus vivendi. Σήμερα, περνούν έξι μήνες στο Καουάι της Χαβάης όπου μεγάλωσε ο Hamilton και έξι μήνες στο Μαλιμπού με τις τρεις κόρες τους, ακολουθώντας κατά γράμμα τη διατροφή που συστήνει εκείνος και στη διάσημη πελατεία που προπονεί. Ωμά λαχανικά, σπόροι, φύτρες, φρούτα, εξωτικές σάλτσες…

O Laird Hamilton με την σύζυγό του Gabrielle Reece

Αυτός ήταν ο λόγος που επέλεξε να κυκλοφορήσει τον οδηγό Fuel Up , από τις εκδόσεις Assouline, με πενήντα γευστικές και χορταστικές συνταγές που δεν παραπέμπουν σε δίαιτα (όχι ότι ήταν αυτή η πρόθεση). Είναι χωρισμένες ανά εποχή σερφ, έχουν στον τίτλο τους το μέρος όπου τις δοκίμασε πρώτη φορά και στην εισαγωγή τους δυο λόγια για τις παραλίες και τα κύματα εκεί. Οι κανόνες, απλοί: πειραματιστείτε με νέα υλικά, όσο το δυνατόν χαμηλής επεξεργασίας και, κυρίως, διασκεδάστε το. Τον πρόλογο υπογράφει η γυναίκα του: «Ο Laird είναι απαιτητικός με τον εαυτό του, φτάνοντας συχνά στα όριά του. Αυτό αγάπησα σε εκείνον. Γι’ αυτό και το βιβλίο αυτό δεν έχει να κάνει με το φαγητό, αλλά με τους ανθρώπους, με τον τρόπο να ζεις. Όχι με την τελειότητα, αλλά με την αυθεντικότητα».

Πόριτζ με μύρτιλα και σπόρους κολοκύθας (από την παραλiα Lusty Glaze,  Κορνουάλη, Αγγλiα)

Υλικά για 2 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Για το μείγμα του πόριτζ

4 φλιτζάνια βρώμη

1/2 φλιτζάνι κινόα

1/2 φλιτζάνι λιναρόσπορος

1½ φλιτζάνι καρύδια

1½ φλιτζάνι αμύγδαλα

2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1/2 φλιτζάνι κορν φλάουρ χωρίς γλουτένη (προαιρετικά)

Για την παρασκευή και το σερβίρισμα

2 φλιτζάνια γάλα (αμυγδάλου, καρύδας ή σόγιας)

1 φλιτζάνι μύρτιλα (ή άλλο φρούτο)

1/2 φλιτζάνι σπόροι κολοκύθας (ή άλλοι σπόροι)

Eκτέλεση

Για να ετοιμάσετε το μείγμα του πόριτζ, ρίχνετε τα υλικά στο μούλτι και τα αλέθετε στον βαθμό που τα προτιμάτε. Εγώ τα θέλω λεπτοκομμένα, σαν ένα ομοιογενές μείγμα από ψίχουλα. Μπορείτε να ετοιμάσετε μεγαλύτερη ποσότητα και να την αποθηκεύσετε για αρκετές εβδομάδες σε αεροστεγές δοχείο. Η προσθήκη κορν φλάουερ χωρίς γλουτένη εξασφαλίζει την κρεμώδη υφή του πόριτζ.

Για να παρασκευάσετε το πόριτζ, ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι 2 φλιτζάνια γάλα, σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτετε 2 φλιτζάνια από το μείγμα του πόριτζ και σιγοβράζετε ανακατεύοντας διαρκώς για 5 λεπτά.

Για να σερβίρετε, μοιράζετε το πόριτζ σε δύο μπολ και προσθέτετε στο καθένα 1/2 φλιτζάνι μύρτιλα και 1/2 φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας

 

Pancakes λαχανικών με κρεμμύδια, καυτερή πιπεριά και σπανάκι (από το Ditch Plains, Μόντοκ, ΗΠΑ)

Υλικά για 2 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Για το βούτυρο λεμονιού

1/4 φλιτζανιού βούτυρο (να έχει μαλακώσει)

2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 κουτ. γλυκού λεπτοκομμένος μαϊντανός

αλάτι, πιπέρι

Για τα pancakes

140 γρ. σπανάκι σε φύλλα καλά πλυμένα

2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια λεπτοκομμένα

1 καυτερή πιπεριά καθαρισμένη, κομμένη και χωρίς σπόρους

1/2 φλιτζάνι αλεύρι χωρίς γλουτένη

3/4 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

2 αβγά 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο

1/3 φλιτζανιού γάλα αμυγδάλου

αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο για το τηγάνι φέτες λεμονιού για γαρνιτούρα

Eκτέλεση

Για το βούτυρο λεμονιού χτυπάτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να αναμειχθούν καλά και το αφήνετε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί το μείγμα.

Για τα pancakes προθερμαίνετε τον φούρνο στους 90°C. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο νερό σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το σπανάκι, κλείνετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 1 λεπτό, μέχρι να μαραθούν τα φύλλα. Αφήνετε το σπανάκι να κρυώσει.

Στη συνέχεια, το στραγγίζετε και το κόβετε σε κομμάτια. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την καυτερή πιπεριά και το σπανάκι. Προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα αβγά, το κύμινο και το γάλα αμυγδάλου. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά το μείγμα με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο να κάψει σε δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί αρκετά, ρίχνετε 2-3 φορές ποσότητα ίση με 1/4 φλιτζανιού από το μείγμα του μπολ, ώστε να σχηματιστούν μερικά pancakes. Αφήνετε να ψηθούν για 3 λεπτά και τα αναποδογυρίζετε. Προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο όταν στεγνώσει το τηγάνι. Τοποθετείτε τα έτοιμα pancakes το ένα πάνω στο άλλο και τα διατηρείτε ζεστά στον φούρνο μέχρι να σερβίρετε.

Για το σερβίρισμα περιχύνετε τα pancakes στο πιάτο με 1 κουτ. γλυκού βούτυρο λεμονιού και γαρνίρετε με μία φέτα λεμονιού.

 

Από την Τατιάνα Οικονομίδου

 

*Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Unique by Ermes, το οποίο μπορείτε να βρείτε στα πολυκαταστήματα Debenhams

x

Mπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

x

Personal Shopper

Φιλτράρετε την αναζήτησή σας

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ / Ι AM LOOKING FOR

ΘΕΛΩ / I WANT TO

x

Ask a UNIQUE advisor
for beauty tips

x

Ask a UNIQUE advisor
for fashion tips

x

Eπικοινωνήστε μαζί μας