BACK TO TOP

Αλλάζω τη ζωή μου – Πώς θα βρούμε εσωτερική ισορροπία

Η μόνη σταθερά στη ζωή είναι η αλλαγή

 

Αισθανόμαστε ότι κάτι μας λείπει. Νιώθουμε ότι θα ψάξουμε από δω, θα ψάξουμε από κει και με λίγη τύχη θα βρούμε αυτό το κάτι, το αλάτι της ζωής, αυτό που μας δίνει νόημα και σκοπό. Και μόλις το βρούμε, το παζλ θα ολοκληρωθεί, θα έχουμε πετύχει την εσωτερική ισορροπία που αναζητούσαμε διακαώς, θα είμαστε επιτέλους πλήρεις και ευτυχισμένοι. Τα πράγματα, φυσικά, δεν είναι έτσι. Και πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να είναι σε έναν κόσμο που κινείται διαρκώς, ανάμεσα σε ανθρώπους που αλλάζουν, στις μεταξύ μας δυναμικές που μεταβάλλονται; Η φράση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει», τα πάντα αλλάζουν, τα πάντα μεταβάλλονται, περικλείει όλη αυτή την αλήθεια.

Από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

Ο ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟΣ

Ο Dan Gilbert, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Harvard, αναφέρεται σε μια μελέτη για την αλλαγή στις ατομικές αξίες των ανθρώπων με την πάροδο των χρόνων. «Ρωτήσαμε χιλιάδες ανθρώπους 18-68 ετών. Ζητήσαμε από τους μισούς να προβλέψουν σε τι βαθμό θα άλλαζαν οι αξίες τους τα επόμενα 10 χρόνια και από τους άλλους μισούς πόσο είχαν αλλάξει οι αξίες τους τα προηγούμενα 10 χρόνια. Σε κάθε ηλικία οι άνθρωποι υποτιμούν το πόσο θα αλλάξουν. Αυτό το ονομάζουμε ψευδαίσθηση του “τέλους της ιστορίας”. Οι άνθρωποι προβλέπουν ότι τους φίλους που έχουν τώρα θα τους έχουν και σε 10 χρόνια, ότι οι διακοπές που απολαμβάνουν τώρα είναι αυτές που θα απολαμβάνουν και σε 10 χρόνια και, παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι που είναι 10 χρόνια μεγαλύτεροι λένε “ε, ξέρεις, όλα αυτά άλλαξαν”». Σύμφωνα με τον Gilbert, ο χρόνος είναι μια μεγάλη δύναμη που μεταμορφώνει τις προτιμήσεις μας, ανασχηματίζει τις αξίες μας, αλλάζει τις προσωπικότητές μας. «Οι άνθρωποι είναι έργα σε εξέλιξη που λανθασμένα νομίζουν πως έχουν τελειώσει. Ο άνθρωπος που είστε τώρα είναι παροδικός, φευγαλέος και προσωρινός, όσο όλοι οι άνθρωποι που κάποτε ήσασταν». Το είπαμε: η μόνη σταθερά στη ζωή μας είναι η αλλαγή.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

Ο Δημήτρης Τσέλιος, σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, περιγράφει στο βιβλίο του Απόδραση από το σπήλαιο (εκδ. The Law of Success Publishing) την προσωπική του ιστορία. «Ένιωθα δυστυχής, μέσα μου είχα πόνο. Πέρασα 5-6 χρόνια με κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Με παρακολουθούσε ψυχίατρος. Οι σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό μου ήταν ακραίες, δεν ξέρω πώς θα είχα καταλήξει αν δεν είχε πάρει άλλη τροπή η ζωή μου». Τι ήταν αυτό που τον έκανε να αλλάξει ρότα; «Ένα σεμινάριο αυτοβελτίωσης στη Θεσσαλονίκη στάθηκε η αφορμή να δω τα πράγματα αλλιώς. Τότε δεν γνώριζα τίποτα για το life coaching. Έβαλα στόχο να παρακολουθήσω ένα πενθήμερο σεμινάριο αυτοβελτίωσης στη Βαρκελώνη, το οποίο βέβαια είχε μεγάλο κόστος. Εκείνη την περίοδο ήμουν άνεργος. Ξαφνικά, όμως, μου ήταν πολύ ξεκάθαρο το τι ήθελα να κάνω. Βρήκα δύο δουλειές, μάζεψα λεφτά και πήγα».

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

«Από το σεμινάριο αυτό και άλλα που ακολούθησαν, πήρα σημαντικά εργαλεία αυτογνωσίας. Απέκτησα νέο λεξιλόγιο, για πρώτη φορά συνειδητοποίησα ποιες ήταν οι αξίες μου, ποιες ήταν οι περιοριστικές πεποιθήσεις μου και έμαθα να υιοθετώ καινούριες συνήθειες», εξηγεί. Του ζητάω συγκεκριμένα παραδείγματα. «Κατ’ αρχάς, αντικατέστησα φράσεις που χρησιμοποιούσα καθημερινά, όπως “πνίγομαι από τα προβλήματα” με άλλες, υπέροχες: “είναι μια εξαιρετική μέρα”, “ζω μαγικές στιγμές”. Μέσα σε 3-4 μήνες άλλαξε η συναισθηματική μου κατάσταση. Ακούγεται περίεργο, αλλά δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι αξίες μου. “Τι είναι το πιο σημαντικό στη ζωή μου σε αυτή τη φάση;” έγραψα σε ένα χαρτί και από κάτω τις αποτύπωσα γραπτώς. Πρώτη αξία, η αυτογνωσία, το να ανακαλύψω ποιος είμαι και όχι να γίνω κάποιος άλλος, όπως επιτάσσουν τα πρότυπα. Αξία νούμερο δύο, η αγάπη. Πρώτα για τον εαυτό μου, ώστε να καταφέρω να αγαπήσω στη συνέχεια και τους άλλους. Τρίτη αξία, η ελευθερία. Η προσωπική μου ερμηνεία είναι να κάνω ό,τι θέλω όταν το θέλω. Έτσι αργότερα “έχτισα” τη δουλειά μου μέσω ίντερνετ, για να έχω την ελευθερία να ταξιδεύω.

Τέταρτη αξία, το να εξελίσσομαι, να κάνω κάθε μέρα κάτι μικρό με το οποίο θα γίνομαι καλύτερος. Μετά, δημιουργικότητα, ενθουσιασμός και η λίστα συνεχίζεται». Ξεκαθαρίζοντας τις αξίες του, ήταν εύκολο να θέσει στόχους. «Οι στόχοι αποτελούν την πυξίδα της ζωής μας, το συστατικό της εσωτερικής μας πληρότητας και ευτυχίας. Αντιλήφθηκα ότι το μοναδικό πράγμα που με μπλοκάρει από το να πετύχω τους στόχους μου είναι συγκεκριμένες πεποιθήσεις, π.χ. για την αυτοεικόνα μου –“δεν αξίζω”, “ποιος είμαι εγώ για να πετύχω στην Ελλάδα της κρίσης” κ.λπ.–, ή οι πεποιθήσεις μου για το χρήμα, το οποίο ταύτιζα με τη δυστυχία. Πίστευα ότι για να βγάλεις λεφτά θα έπρεπε να πατήσεις επί πτωμάτων, ότι όλοι οι πλούσιοι είναι καθάρματα. Αναρωτήθηκα ποιο είναι το τίμημα που πληρώνω με αυτές τις πεποιθήσεις. Τώρα έχω νέες συνήθειες που εναρμονίζονται με τις νέες μου πεποιθήσεις. Το να διαβάζω, π.χ., καθημερινά για 30 λεπτά ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, να αλλάξω διατροφή (έκοψα το κρέας), να κάνω εντατική άσκηση και διαλογισμό, να μην επικρίνω τους άλλους, αλλά να τους επιβραβεύω. Το πρώτο διάστημα πιέστηκα να τις εφαρμόσω, αλλά έμενα πιστός. Στους 8 μήνες τα αποτελέσματα ήταν τεράστια.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Ο Δημήτρης σε εκείνη τη φάση της ζωής του ήταν μόνος και χωρίς δουλειά, επομένως είχε τον χρόνο να ασχοληθεί με τον εαυτό του και την προσωπική του εξέλιξη. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιος θέλει ή έχει την ανάγκη να αλλάξει, όμως όλα γύρω του απαιτούν τον χρόνο και την προσοχή του ( δουλειά, σύντροφος, παιδιά). Πώς γίνεται να βάλεις σε αναμονή τα πάντα για να αφιερώσεις χρόνο αποκλειστικά στον εαυτό σου; «Η διαδικασία της αυτογνωσίας δεν απαιτεί πολύ χρόνο, θέλει συστηματικότητα», μου απαντάει.

«Υιοθετείς σταδιακά νέες συνήθειες και σε 3-4 μήνες μπορείς να είσαι σε θέση να πάρεις μεγάλες αποφάσεις, να αλλάξεις δουλειά, να απομακρύνεις τοξικούς ανθρώπους. Όταν βελτιώνεται η σχέση με τον εαυτό σου, βελτιώνεσαι σε όλους τους ρόλους σου, ως σύντροφος, γονιός, επαγγελματίας. Όταν συντελέστηκε η αλλαγή μέσα μου “εξωτερικά” συνέχιζα να είμαι άνεργος, χωρίς σύντροφο, απόμακρος από το παιδί μου. Οι υπόλοιποι δεν έβλεπαν καμία αλλαγή, εγώ όμως είχα αλλάξει. Σύντομα αυτό φάνηκε: πήρα αποφάσεις. Από σχεδόν ξοφλημένος, διένυα πλέον την πιο δημιουργική περίοδο της ζωής μου».

ΑΛΛΑΓΗ ΙΣΟΝ ΡΗΞΗ;

Αναρωτιέμαι αν η αλλαγή είναι συνυφασμένη με τη ρήξη. Ο Δημήτρης σπεύδει να τονίσει ότι «πολύ μικρές αλλαγές μπορούν σε βάθος χρόνου να έχουν τεράστια αποτελέσματα». Για τον ίδιο, αλλαγή σημαίνει εξέλιξη, το να είναι κανείς προσαρμοστικός σε αυτό που φέρνει η ζωή και ευέλικτος στα δικά του πλάνα. «Αλλάζει η στρατηγική, όχι ο στόχος. Χρειάζεται μια συνεχής ανατροφοδότηση του εαυτού μας. Οι νευρώνες του εγκεφάλου είναι σαν τους μυς τους σώματος. Όπως γυμνάζουμε τους μυς μας, έτσι εκπαιδεύονται και οι νευρώνες με νέες συνήθειες. Αν σταματήσουμε να τρώμε ό,τι βρούμε, αν δεν είμαστε επικριτικοί, αν δεν δαπανάμε τον χρόνο μας στα social media, μέσα σε λίγους μήνες οι εντολές προς τον εγκέφαλό μας θα είναι διαφορετικές».

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

Σε μια εμπνευσμένη ομιλία του στο TEDx, με τον προβοκατόρικο τίτλο «Γιατί θα αποτύχετε να αποκτήσετε μια σπουδαία καριέρα», ο καθηγητής Οικονομικών Larry Smith εκτιμά ότι οι άνθρωποι βρίσκουν δικαιολογίες για να μην αναλάβουν δράση, γι’ αυτό και η αποτυχία είναι σίγουρη. «Ναι, θα κυνηγούσα μια σπουδαία καριέρα, αλλά θέλω να είμαι ένας καλός φίλος, ένας υπέροχος σύζυγος, ένας καλός γονιός και δεν θα τα θυσιάσω όλα αυτά στον βωμό του μεγάλου επιτεύγματος». Αυτή είναι μια δικαιολογία που ακούει πολύ συχνά. «Φοβάσαι να κυνηγήσεις το πάθος σου. Φοβάσαι μη γελοιοποιηθείς. Φοβάσαι να προσπαθήσεις. Φοβάσαι μήπως αποτύχεις. Σπουδαίος φίλος, σπουδαίος σύζυγος, σπουδαίος γονιός, σπουδαία καριέρα. Αυτό δεν είναι ένα πακέτο; Πώς μπορείς να είσαι το ένα δίχως το άλλο;».

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΕ

Ο Steve Jobs, πέρα από φωτισμένο μυαλό, ήταν άνθρωπος που δεν φοβήθηκε ποτέ την αλλαγή. Παράτησε το πανεπιστήμιο για να κατασκευάζει υπολογιστές στο γκαράζ ενός φίλου του. Έγινε δισεκατομμυριούχος στα 23 του. Όταν αργότερα τον απέλυσαν από την ίδια την εταιρεία του, μπόρεσε σύμφωνα με τον ίδιο να διανύσει μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής του. Και όταν διαγνώστηκε με καρκίνο, δήλωσε ότι «ο θάνατος είναι πιθανότατα η καλύτερη εφεύρεση του κόσμου. Είναι ο παράγοντας αλλαγής της ζωής. Ξεκαθαρίζει το παλιό για να δημιουργήσει χώρο για το νέο. Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, γι’ αυτό μην τον σπαταλάτε ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου. Να έχετε το κουράγιο να ακολουθήσετε την καρδιά και το ένστικτό σας», μας παρακινεί.

ΑΠΟΔΟΧΗ

Σκέφτομαι πόσο σπουδαίο είναι να καταφέρει κάποιος να αξιοποιήσει το χρονικό διάστημα που έχει πάνω σ’ αυτήν τη Γη κάνοντας όσα πραγματικά λαχταρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να παρατήσουμε τις σπουδές μας και να αναζητούμε πρωτοποριακές ιδέες σε ένα γκαράζ. Δεν θα γίνουμε όλοι ευτυχισμένοι παίρνοντας τα βουνά, χωρίζοντας, αλλάζοντας επαγγελματικό τομέα. Δεν έχει νόημα να κάνουμε την αλλαγή για την αλλαγή. Αυτό, όμως, που φαίνεται ότι έχει σημασία είναι να αποδεχτούμε την αλλαγή ως έννοια και να είμαστε έτοιμοι να τη δεχτούμε όταν αυτή έρθει, χωρίς να μένουμε μετέωροι, χωρίς να αναγκαζόμαστε –κάθε φορά που μας χτυπάει την πόρτα– να εγκαταλείπουμε τους στόχους μας.

H αλλαγή δεν συνεπάγεται απαραίτητα μια βίαιη ρήξη με το παρελθόν. Πολύ μικρές αλλαγές μπορούν σε βάθος χρόνου να έχουν τεράστια αποτελέσματα.

 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό UniqueByErmes

 

LET’S GET PERSONAL: Ψάχνεις κάτι προσωπικό; Από σήμερα το έχεις

x

Mπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

x

Personal Shopper

Φιλτράρετε την αναζήτησή σας

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ / Ι AM LOOKING FOR

ΘΕΛΩ / I WANT TO

x

Ask a UNIQUE advisor
for beauty tips

x

Ask a UNIQUE advisor
for fashion tips

x

Eπικοινωνήστε μαζί μας