BACK TO TOP

Dining Etiquette: Πώς να συμπεριφερθείτε σωστά σ’ ένα τραπέζι

Οι κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να γνωρίζετε

 

Oι γιορτές φέρνουν πολλά καλέσματα, τα περισσότερα για επίσημα δείπνα, ρεβεγιόν και μεσημεριανά εορταστικά γεύματα. Όμως, πριν βάλουμε τα γιορτινά μας και καθίσουμε στο τραπέζι, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τους κανόνες συμπεριφοράς που επιβάλλονται σ’ ένα δείπνο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε:

Πριν το δείπνο

Αν έχετε δεχτεί πρόσκληση για κάποιο δείπνο, καλό είναι να απαντήσετε αν θα παρευρεθείτε ή όχι. Αυτό θα βοηθήσει τους οικοδεσπότες σας με τη σωστή οργάνωση. Μην φέρετε κάποιον μαζί σας, αν η πρόσκληση δεν προβλέπει κάτι τέτοιο και καλό θα ήταν να κάνετε μια διευκρίνιση αν μπορείτε να φέρετε μαζί τα παιδιά σας. Αν η πρόσκληση περιλαμβάνει και τα παιδιά σας, καλό είναι από πριν να τους έχετε μιλήσει για τους καλούς τρόπους σ’ ένα τραπέζι.

Δώρο

Όταν πηγαίνετε καλεσμένοι σε δείπνο, καλό είναι να πάρετε κάποιο δώρο για τον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα. Αποφύγετε ένα δώρο που να αφορά το μενού του δείπνου, γιατί το μενού έχει ήδη σχεδιαστεί σ’ ένα επίσημο δείπνο. Ή ακόμα και αν το δώρο σας αφορά το δείπνο, μην περιμένετε να το δείτε να ανοίγει εκείνη τη στιγμή.

Για αρχή…

Σε κάποια dinner parties, υπάρχουν καθορισμένες θέσεις για να κάτσετε. Αλλά ακόμα κι αν δεν υπάρχουν, καλό θα ήταν να ρωτήσετε που κάθεστε. Περιμένετε πρώτα να καθίσουν οι οικοδεσπότες, για να κάτσετε κι εσείς. Αν ο οικοδεσπότης κάνει πρόποση, σηκώστε το ποτήρι σας.

Μόλις καθίσετε…

Μόλις καθίσετε στο τραπέζι, παρακολουθήστε πότε η οικοδέσποινα ή ο οικοδεσπότη σας θα ξετυλίξει την πετσέτα του, για να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Τοποθετήστε την στα πόδια σας και περιμένετε.

Κρατήστε την πετσέτα απλωμένη στα πόδια σας μέχρι να τελειώσετε το φαγητό σας. Αν χρειάζεται να σηκωθείτε από το τραπέζει για οποιοδήποτε λόγο χωρίς να έχετε τελειώσει, τοποθετήστε την πετσέτα σας δίπλα στο πιάτο. Αν έχετε τελειώσει το φαγητό σας, τοποθετήστε την πετσέτα σας στα αριστερά του πιάτου σας.

Πότε ξεκινάτε να τρώτε

Αν το δείπνο είναι σε κάποιο εστιατόριο ή χώρο δεξιώσεων, περιμένετε να σερβιριστούν όλα τα άτομα στο τραπέζι σας πριν ξεκινήσετε να τρώτε. Σ’ ένα σπίτι, παρατηρήστε τον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα, και πιάστε το πιρούνι σας όταν το κάνουν κι εκείνοι. Αν πάλι η οργάνωση προβλέπει μπουφέ, αρχίστε να τρώτε όταν όλοι έχουν επιστρέψει και κάτσει με τα πιάτα τους στο τραπέζι.

Formal Dinner: Πώς θα στρώσετε σωστά το τραπέζι για ένα επίσημο γεύμα

Φαγητό

Σε δείπνα που το φαγητό σερβίρεται στο τραπέζι, τα πιάτα θα πρέπει να περνάνε από τον έναν στον άλλο με τη φορά του ρολογιού. Μην περνάτε πιάτα στον απέναντί σας ή διαγωνίως. Ζητήστε απλά να περάσουν το πιάτο που χρειάζεστε στον διπλανό σας, ώστε να ακολουθηθεί η σωστή φορά. Να χρησιμοποιείτε πάντα τα κοινόχρηστα μαχαιροπίρουνα και όχι τα προσωπικά σας για να πάρετε κάτι από ένα πιάτο.

Ενώ τρώτε…

-Κλείστε τα κινητά σας. Είναι αγενές να μιλάτε στο τηλέφωνο ή να στέλνετε μηνύματα όταν είστε παρέα με άλλους.

– Μην μιλάτε ενώ έχετε φαγητό στο στόμα σας. Ακόμα κι αν σας απευθύνουν τον λόγο, περιμένετε πρώτα να καταπιείτε πριν απαντήσετε.

-Δοκιμάστε το φαγητό σας πριν προσθέσετε αλάτι, πιπέρι ή άλλα μπαχαρικά. Διαφορετικά, θα είναι σαν να προσβάλετε τους οικοδεσπότες για τη μαγειρική τους.

-Μην κόψετε όλο το φαγητό σας με τη μία. Κόψτε μια ή δυο μπουκιές κάθε φορά.

-Μην φυσάτε το φαγητό σας για να κρυώσει. Αν είναι ζεστό, περιμένετε λίγα λεπτά πριν το βάλετε στο στόμα σας.

-Κάποια φαγητά πρέπει να τρώγονται με τα χέρια. Παρακολουθήστε τους οικοδεσπότες πώς το κάνουν.

-Αν πίνετε σε κολωνάτο ποτήρι, κρατήστε το από τον κορμό.

-Δοκιμάστε μικρές ποσότητες απ’ όλα όσα προσφέρονται στο δείπνο, εκτός αν είστε αλλεργικοί σε κάτι.

-Κάντε το κομπλιμέντο σας στην οικοδέσποινα, αν σας άρεσε το φαγητό. Μην πείτε όμως κουβέντα, αν δεν σας άρεσε.

-Κρατήστε τους αγκώνες σας κάτω από το τραπέζει. Ξεκουράστε τα χέρια σας, αν το επιθυμείτε, τοποθετώντας τα στην κοιλιά σας.

-Να τρώτε αργά και φροντίστε να ακολουθήσετε τον ρυθμό του οικοδεσπότη ή της οικοδέσποινας για να τελειώσετε το φαγητό σας την ίδια περίπου χρονική στιγμή.

-Αποφύγετε το ρέψιμο ή άλλους αγενείς ήχους στο τραπέζι.

-Αν χύσετε κάτι ή σας πέσει κάτι ενώ τρώτε σ’ ένα εστιατόριο, καλέστε το service για να βοηθήσει. Αν το ίδιο συμβεί σ’ ένα δείπνο σε σπίτι, μαζέψτε αυτό που σας έπεσε και προσφερθείτε να καθαρίσετε τον λεκέ.

-Μόλις τελειώσετε το φαγητό σας, αφήστε τα μαχαιροπίρουνά σας στο πιάτο ή το μπολ σας.

-Μην χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδες ή οδοντικό νήμα ενώ είστε στο τραπέζι.

-Μπορείτε να φρεσκάρετε το κραγιόν σας, αλλά μην κάνετε το ίδιο με το υπόλοιπο μακιγιάζ σας, ενώ είστε στο τραπέζι.

Μετά το δείπνο

Μόλις τελειώσετε με το φαγητό σας, διπλώστε μερικώς την πετσέτα σας και τοποθετήστε τη στα αριστερά του πιάτου. Περιμένετε τους οικοδεσπότες να δώσουν το σήμα ότι τελείωσε το δείπνο, για να σηκωθείτε από το τραπέζι.

Μόλις τελειώσει το δείπνο, μη φύγετε αμέσως. Αν δεν υπάρχει πρόγραμμα για κάτι άλλο μετά το φαγητό, παραμείνετε για ακόμα μια ώρα πριν πείτε «αντίο» και «ευχαριστώ» στους οικοδεσπότες. Αν το δείπνο δεν είναι formal, μπορείτε να προσφέρετε τη βοήθειά σας στο καθάρισμα.

Μια μέρα μετά

Στείλετε κάρτα στο email ή ένα σημείωμα στους οικοδεπότες σας για να τους ευχαριστήσετε. Μην το καθυστερήσετε περισσότερες από δυο μέρες. Το μήνυμά σας θα πρέπει να είναι περιεκτικό αλλά ουσιαστικό και θερμό.

*Με στοιχεία από το The Spruce

Editor’s picks

Let Your Personal Santa Spread the Joy και κερδίστε προσωπικές προσφορές, bonus πόντους επιβράβευσης ή και ένα ταξίδι στη Euro Disney!

Βe Unique!

Επωφεληθείτε από την εγγραφή σας στο πρόγραμμα επιβράβευσης Unique by Ermes και απολαύστε μοναδικά προνόμια με τις αγορές σας για το σπίτι.

Για κάθε €1 αγορών ειδών σπιτιού, εποχιακών ειδών ή ειδών ανακαίνισης σπιτιού & DIY εξασφαλίζετε από 1 έως 2 πόντους που μπορείτε να εξαργυρώσετε στις αγορές στα καταστήματα  Debenhams και Superhome Center, αλλά και σε όλα τα καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Unique By Ermes.

x

Mπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

x

Personal Shopper

Φιλτράρετε την αναζήτησή σας

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ / Ι AM LOOKING FOR

ΘΕΛΩ / I WANT TO

x

Ask a UNIQUE advisor
for beauty tips

x

Ask a UNIQUE advisor
for fashion tips

x

Eπικοινωνήστε μαζί μας