BACK TO TOP

Formal Dinner: Πώς θα στρώσετε σωστά το τραπέζι για ένα επίσημο γεύμα

Με ποια σειρά πρέπει να τοποθετήσετε μαχαιροπήρουνα, πιάτα και ποτήρια

 

Πλησιάζουν οι γιορτές και αυτό σημαίνει πληθώρα από επίσημα δείπνα. Αν, λοιπόν, σκοπεύετε κι εσείς να γίνετε οικοδεσπότες κάποιου γιορτινού δείπνου, τότε οφείλετε να προετοιμαστείτε καλά …ξεκινώντας από την «εκπαίδευση» στους κανόνες.

Το στρώσιμο του τραπεζιού έχει κανόνες ως προς τη σειρά με την οποία πρέπει να τοποθετήσετε τα σερβίτσια σας, αλλά και κανόνες ως προς το πώς συμπεριφερόμαστε. Ιδίως, αν σ’ αυτό σκοπεύετε να φιλοξενήσετε άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένεια ή τους πολύ στενούς φίλους, που δεν θα παρεξηγήσουν τυχόν λάθη. Αλλά ακόμα και αν αυτό το τραπέζι απευθύνεται αποκλειστικά στην οικογένεια, αυτές τις γιορτινές μέρες είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε στο δείπνο μας πιο formal κανόνες και συμπεριφορές για να νιώσουμε λίγο …βασιλικά!

 Πώς στρώνουμε το τραπέζι σε επίσημο δείπνο:

-Στη μέση, μπροστά από κάθε θέση, τοποθετούμε τα πιάτα (στα επίσημα δείπνα, χρειαζόμαστε περισσότερα από ένα). Πρώτο- από κάτω- μπαίνει το πιάτο του κυρίως γεύματος, και τελευταίο – από πάνω- το πιάτο της σούπας. Ένα τρίτο ενδιάμεσο πιάτο μπορεί να χρειαστεί, ανάλογα με το μενού σας.

-Στα αριστερά του πιάτου, τοποθετούμε το πιρούνι. Αριστερά του τοποθετούμε ένα μικρότερο πιρούνι για το επιδόρπιο ή τη σαλάτα. Στα δεξιά μπαίνουν το μαχαίρι και το κουτάλι. Φροντίζουμε ώστε η κοφτερή πλευρά του μαχαιριού να κοιτάζει το πιάτο. Στα δεξιά του μαχαιριού μπαίνει το κουτάλι. Δεξιά του τοποθετούμε ένα μικρότερο κουτάλι, εφόσον υπάρχει επιδόρπιο που το απαιτεί.

-Πάνω αριστερά, πάνω από τα πιρούνια, τοποθετούμε ένα μικρότερο πιάτο για τη σαλάτα ή για το ψωμί.

-Πάνω από το μαχαίρι, τοποθετούμε το ποτήρι για νερό. Πάνω από τα κουτάλια μπαίνει το φλιτζάνι του καφέ ή του τσαγιού με το πιατάκι και με το χερούλι να κοιτάξει δεξιά. Αν πρέπει να προσθέσουμε ποτήρια για κρασί, τοποθετούμε δυο (ένα για λευκό ένα για κόκκινο) και αυτά παίρνουν θέση αριστερά από το φλιτζάνι του καφέ.

Άλλα χρήσιμα tips:

-Χρησιμοποιείστε τα καλά σας σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια.

-Στολίστε το τραπέζι σας ενδιάμεσα με λουλούδια, κηροπήγια ή άλλα διακοσμητικά. Ωστόσο φροντίστε να μην είναι πολύ ψηλά, διαφορετικά οι καλεσμένοι σας δεν θα έχουν οπτική επαφή.

-Προσφέρετε τα ορεκτικά και τα ποτά στο καθιστικό, πριν καλέσετε τους καλεσμένους σας να κάτσουν στο τραπέζι.

-Πριν κάτσουν οι καλεσμένοι στο τραπέζι, φροντίστε επίσης να έχετε γεμίσει τα ποτήρια τους με νερό και να έχετε σερβίρει το ψωμί. Σερβίρετε πρώτα στα πιάτα τους τη σαλάτα, και στη συνέχεια αφήστε τα μπολ σε κεντρικά σημεία για να μπορούν να ξαναγεμίσουν οι ίδιοι εφόσον το επιθυμούν.

-Μόλις οι καλεσμένοι σας έχουν τελειώσει με τη σαλάτα, απομακρύνετε τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα που έχουν χρησιμοποιηθεί. Στη συνέχεια, προετοιμάστε τα πιάτα με το κυρίως γεύμα στην κουζίνα και σερβίρετε.

-Πριν σερβίρετε το επιδόρπιο, φροντίστε να απομακρύνετε από το τραπέζι τα προηγούμενα πιάτα, ποτήρια και ό,τι άλλο έχει χρησιμοποιηθεί για το φαγητό.

-Σερβίρετε το γλυκό μαζί με τον καφέ ή το τσάι. Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε στο τραπέζι τη ζάχαρη ή το γάλα.

– Μην μπείτε στον πειρασμό να αρχίσετε να μαζεύετε το υπόλοιπο τραπέζι και να πλένετε πιάτα πριν φύγουν οι καλεσμένοι σας.

 

Editor’s picks

Στα Superhome Center θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από σερβίτσια και κουζινικά που θα σας βοηθήσουν να σεβρίρετε στους καλεσμένους σας το πιο αξέχαστο δείπνο.

Δείτε περισσότερες προσφορές εδώ: https://bit.ly/2LGkP3f
Δείτε το Χριστουγεννιάτικο ωράριο εδώ: http://bit.ly/33uGMYh

 

Βe Unique!

Επωφεληθείτε από την εγγραφή σας στο πρόγραμμα επιβράβευσης Unique by Ermes και απολαύστε μοναδικά προνόμια με τις αγορές σας για το σπίτι.

Για κάθε €1 αγορών ειδών σπιτιού, εποχιακών ειδών ή ειδών ανακαίνισης σπιτιού & DIY εξασφαλίζετε από 1 έως 2 πόντους που μπορείτε να εξαργυρώσετε στις αγορές στα καταστήματα  Debenhams και Superhome Center, αλλά και σε όλα τα καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Unique By Ermes.

 

LET’S GET PERSONAL: Ψάχνεις κάτι προσωπικό; Από σήμερα το έχεις

x

Mπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

x

Personal Shopper

Φιλτράρετε την αναζήτησή σας

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ / Ι AM LOOKING FOR

ΘΕΛΩ / I WANT TO

x

Ask a UNIQUE advisor
for beauty tips

x

Ask a UNIQUE advisor
for fashion tips

x

Eπικοινωνήστε μαζί μας