BACK TO TOP

Πώς θα καθαρίσετε τα φωτιστικά οροφής: Χρήσιμα tips

Τι πρέπει να προσέξετε

 

Τα φωτιστικά οροφής δεν έχουν μόνο χρηστικό χαρακτήρα. Λειτουργούν σαν διακοσμητικά που αναδεικνύουν τον χώρο. Γι’ αυτό και συχνά επενδύουμε σ’ αυτά, όπως θα επενδύαμε στα έπιπλα και τα διακοσμητικά μας.

Υπέροχοι πολυέλαιοι, φωτιστικά από μέταλλο ή ξύλο, ακόμα και από ύφασμα ή χαρτί, έρχονται να ολοκληρώσουν και να αναδείξουν τη διακόσμηση του σπιτιού.

Τι γίνεται, όμως, με το καθάρισμά τους; Η σκόνη που συγκεντρώνεται σ’ αυτά είναι αρκετή και η δυσκολία στο καθάρισμά τους μεγάλη, καθώς βρίσκονται σε σημείο που δεν μπορούμε εύκολα να καθαρίζουμε συχνά.

Το καθάρισμα των φωτιστικών της οροφής έχει τους δικούς του κανόνες, ώστε να γίνεται με ασφάλεια, και αποτελεσματικά.

Να, τι πρέπει να κάνετε:

1- Η ασφάλεια πρώτα

Για να καθαρίστε τα φωτιστικά οροφής, χρειάζεστε σκάλα. Φροντίστε, λοιπόν, αυτή να είναι σταθερή.

Άλλο ένα θέμα που πρέπει να προσέξετε είναι το ρεύμα. Φροντίστε, λοιπόν, πριν καθαρίσετε το φωτιστικό σας να έχετε κλείσει τον διακόπτη, ή ακόμα καλύτερα να έχετε κατεβάσει τον γενικό που τροφοδοτεί με ρεύμα το σπίτι.

2- Απομακρύνετε τα αμπαζούρ/ σκίαστρα (εφόσον υπάρχουν)

Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να τα καθαρίσετε καλύτερα. Ωστόσο, καθώς τα απομακρύνετε, φροντίστε να έχετε τοποθετήσει στον χώρο από κάτω μια πετσέτα ή μια κουβέρτα για να τα εναποθέσετε χωρίς να σπάσει κάτι.

3- Καθαρίστε τα πλαίσια

Εφόσον έχετε απομακρύνει τα αμπαζούρ, μπορείτε να καθαρίσετε τα φωτιστικά σας. Ανάλογα με το υλικό του φωτιστικού σας, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε διαφορετικό τρόπο:

Γυαλί ή πορσελάνη: σ’ αυτή την περίπτωση, που είναι η πιο εύκολη, μπορείτε να απομακρύνετε τη σκόνη ή τη βρωμιά μ’ ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια. Για φωτιστικά σε δωμάτια με περισσότερη υγρασία, όπως το μπάνιο ή η κουζίνα, καθαρίστε μ’ ένα νοτισμένο  πανί, ωστόσο φροντίστε να περάσετε και με ένα στεγνό πανί τα φωτιστικά, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει νερό.

Όσο για τα αμπαζούρ και τα σκίαστρα, αυτά μπορείτε να τα πλύνετε σε ζεστό νερό με σαπούνι, εφόσον είναι από γυαλί ή πορσελάνη- με εξαίρεση αυτά που είναι ζωγραφιστά, βαμμένα ή έχουν άλλα διακοσμητικά στοιχεία επάνω τους.

-Κρύσταλλα: Θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα για να παραμείνουν λαμπερά. Χρησιμοποιείστε ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα για να απομακρύνετε τη σκόνη και για ακόμα καλύτερο καθαρισμό αναζητήστε τα προϊόντα καθαρισμού που είναι ειδικά για κρύσταλλα.

-Μέταλλο: Καθαρίστε τα μ’ ένα πανί που δεν μαζεύει χνούδια. Για να τα γυαλίσετε, χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα – γυαλιστικά για μεταλλικές επιφάνειες.

-Ύφασμα/ χαρτί: Η δυσκολία εδώ είναι μεγαλύτερη, καθώς είναι πιο ευαίσθητα υλικά, ενώ μαζεύουν και πολλή σκόνη. Ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τη σκόνη, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φτερό ξεσκονίσματος. Η χρήση νερού δεν ενδείκνυται, αν και κάποια υφάσματα που χρησιμοποιούνται για αμπαζούρ μπορεί να αντέχουν και το καθάρισμα με νερό.

-Ξύλο: Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το είδος του ξύλου, ωστόσο η χρήση ενός φτερού και ενός ξεσκονόπανου είναι η πιο ενδεικτική λύση. Προσοχή μόνο αν υπάρχουν εσοχές στο ξύλο, που μπορούν να συγκρατήσουν ίνες.

-Ακρυλικό και πλαστικό: Είναι εύκολα στο καθάρισμά τους. Απομακρύνετε μ’ ένα πανί τη σκόνη, ενώ μπορείτε να περάσετε την επιφάνεια και μ’ ένα νοτισμένο πανί. Αποφύγετε, ωστόσο, να τα καθαρίσετε πλένοντάς τα σε ζεστό νερό, όπως τα γυάλινα φωτιστικά, γιατί θα μείνουν σημάδια.

4- Καθαρίστε ή αλλάξτε τις λάμπες

Αφού έχετε αποφασίσει να καθαρίσετε τα φωτιστικά σας, είναι ευκαιρία να αλλάξετε και λάμπες όπου χρειάζεται.

5- Τοποθετήστε ξανά πίσω τα φωτιστικά σας. Και φροντίστε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία σε κάθε εποχιακό καθάρισμα.

Offer

Φωτίστε το χώρο σας με στιλ, με αυτά τα μοντέρνα φωτιστικά οροφής, που μοιάζουν με διακοσμητικά στολίδια! Θα.τα βρείτε στα καταστήματα Superhome Center, στη ΣΟΥΠΕΡ τιμή των €49.99.

Δείτε περισσότερες προσφορές εδώ: https://bit.ly/2LGkP3f

 

Βe Unique!

Επωφεληθείτε από την εγγραφή σας στο πρόγραμμα επιβράβευσης Unique by Ermes και απολαύστε μοναδικά προνόμια με τις αγορές σας για το σπίτι.

Για κάθε €1 αγορών ειδών σπιτιού, εποχιακών ειδών ή ειδών ανακαίνισης σπιτιού & DIY εξασφαλίζετε από 1 έως 2 πόντους που μπορείτε να εξαργυρώσετε στις αγορές στα καταστήματα  Debenhams και Superhome Center, αλλά και σε όλα τα καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Unique By Ermes.

x

Mπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

x

Personal Shopper

Φιλτράρετε την αναζήτησή σας

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ / Ι AM LOOKING FOR

ΘΕΛΩ / I WANT TO

x

Ask a UNIQUE advisor
for beauty tips

x

Ask a UNIQUE advisor
for fashion tips

x

Eπικοινωνήστε μαζί μας