BACK TO TOP

Wabi – Sabi: Ένας τρόπος ζωής που μας έρχεται από την Ιαπωνία

H συγγραφέας του βιβλίου “Wabi-sabi welcome” εξηγεί.

 

Η φιλοσοφία που έρχεται από την Ιαπωνία εστιάζει στην ομορφιά που κρύβουν το πέρασμα του χρόνου, η φύση και η απλότητα.

Από τη Νίκη Πηλείδου

Μπορεί ο όρος «wabi-sabi» να θυμίζει ιαπωνική κουζίνα, αλλά δεν έχει σχέση με συνταγές και δεν έχει και ακριβή μετάφραση. Οι γνώστες το ορίζουν ως την ομορφιά που κρύβεται πίσω από την ατέλεια σε ένα χειροποίητο κεραμικό μπολ, στις ασύμμετρες φόρμες των αντικειμένων, στην πατίνα του παλιού παρκέ. Βασισμένο στις βουδιστικές αρχές, το wabi-sabi εξελίχθηκε από τους Ιάπωνες σε φιλοσοφία που μας μαθαίνει να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε τα φυσικά ψεγάδια, τον χρόνο που περνάει και τη γνησιότητα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Η ιστορία του ξεκινάει στα μέσα του 15ου αιώνα στην Ιαπωνία, όταν ένας βουδιστής μοναχός και ένας δάσκαλος ζεν αποφασίζουν να αντιδράσουν στην υπερβολή της κινεζικής κουλτούρας, που επηρεάζει τους ντόπιους και βάζει στο περιθώριο την ιαπωνική απλότητα. Χρησιμοποιούν τη συμβολική ιεροτελεστία του τσαγιού για να υπενθυμίσουν τις αρχές της «ταπεινής απλότητας» (wabi) και της «ομορφιάς που βρίσκεται στην ατέλεια και στο πέρασμα του χρόνου» (sabi).

Το δωμάτιο του τσαγιού μεταμορφώνεται. Οι κόκκινοι τοίχοι, οι χρυσές λεπτομέρειες και τα κουτάλια με τις αλαβάστρινες λαβές, αγαπημένα στοιχεία των Κινέζων, καταργούνται. Τη θέση τους παίρνουν κουτάλια από μπαμπού, παραδοσιακά raku μπολ και στρώματα tatami, που κυριαρχούν σε έναν χώρο σχεδόν άδειο, λουσμένο ωστόσο από το φυσικό φως. Κύριος στόχος, να μην αποσπάται η προσοχή των ανθρώπων από ανούσιες λεπτομέρειες.

Κι αν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του wabi-sabi μάς φέρνουν στο μυαλό τον μινιμαλισμό, ας σημειώσουμε την εξής διαφορά: εκτός από την κοινή πεποίθηση ότι όλα ξεκινούν από την αφαίρεση, που οδηγεί στην απλότητα, η ιαπωνική προσέγγιση έχει μια φιλοσοφική διάθεση και αξιοποιεί οτιδήποτε έχει αποκτήσει την πατίνα του χρόνου.

 

 

Το wabi-sabi μάς υπενθυμίζει τη σημασία και την ομορφιά του να είναι κάτι πραγματικό

 

 

Πώς θα βάλουμε το wabi-sabi στη ζωή μας

Με την πάροδο των αιώνων, το wabi-sabi κυριάρχησε στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, την ποίηση, έγινε στάση ζωής, και σήμερα έχει φανατικούς οπαδούς στη Δύση – ανάμεσά τους ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey. To wabi-sabi δεν μας επιβάλλει να γυρίσουμε την πλάτη στο καινούριο, απλώς παύουμε να αναζητάμε με αγωνία το τέλειο, όπως π.χ. το παρουσιάζουν τα φίλτρα του Instagram. Η Καλιφορνέζα Julie Pointer Adams κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο Wabi-Sabi Welcome (Workman Publishing), έναν απλό και πλήρη οδηγό για το πώς θα βάλουμε το wabi-sabi στη ζωή μας. Τη ρωτήσαμε γιατί το wabi-sabi είναι σημαντικό στις μέρες μας. «Επειδή είναι το αντιστάθμισμα στην αστραφτερή τελειότητα που βλέπουμε γύρω μας σε καθημερινή βάση. Την εποχή που μπορούμε να βάλουμε φίλτρα και να ωραιοποιήσουμε τη ζωή μας, το wabi-sabi μάς υπενθυμίζει τη σημασία και την ομορφιά του να είναι κάτι πραγματικό και επομένως ατελές, είτε πρόκειται για αντικείμενα και σπίτια, είτε για ανθρώπους, είτε για την ίδια τη φύση. Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει έναν νέο και αναζωογονητικό τρόπο σκέψης, που οδηγεί σε πιο ουσιαστικές επιλογές και ανακουφίζει από το σύγχρονο άγχος της υπερκατανάλωσης».

Julie Pointer Adams

Όσο για το πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε στις χώρες της Μεσογείου, η Julie Pointer Adams μάς λέει ότι το έχουμε ήδη πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουμε. «Η φύση και η ομορφιά στη Μεσόγειο εμπεριέχει την έννοια wabi-sabi χωρίς ίσως να το συνειδητοποιούμε. Τη βλέπουμε στα τοπία,στην αρχιτεκτονική, στην ιστορία, στους ανθρώπους και στις κουλτούρες. Ωστόσο, μπορούμε να εμβαθύνουμε πιο συνειδητά στην ιαπωνική φιλοσοφία, η οποία απορρίπτει την ανάγκη για οτιδήποτε περιττό και επικεντρώνεται στην απλότητα, είτε αφορά στη διαμόρφωση ενός ήρεμου περιβάλλοντος στο σπίτι είτε στο να ζήσουμε στιγμές με τους αγαπημένους μας. Wabi-sabi σημαίνει να χαιρόμαστε με απλά πράγματα!»

Το Wabi-Sabi σπίτι

Go natural: Στο wabi-sabi, η επαφή με τη γη έχει μεγάλη σημασία. Υποστηρίζεται η χρήση φυσικών υλικών, όπως το ξύλο, το μπαμπού, τα κεραμικά, το δέρμα, η πέτρα και τα λινά υφάσματα, καθώς και ο περιορισμός των συνθετικών υλών. Η χρωματική παλέτα είναι κι αυτή φυσική. Εκτός από το γκρι και τους ουδέτερους τόνους, κυριαρχούν αποχρώσεις που παραπέμπουν στη γη, τη θάλασσα, την έρημο. Και, φυσικά, σε ένα περιβάλλον που αναδεικνύει τις ατέλειες στις υφές, το χειροποίητο έχει την τιμητική του. Σε αυτό το σκηνικό, τα αποξηραμένα φυτά στα βάζα απενοχοποιούνται.

 

 

Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Εστιάζουμε σε ένα βασικό έπιπλο,γύρω από το οποίο δημιουργούμε το κεντρικό μας θέμα με τα απολύτως αναγκαία και χρήσιμα, φροντίζοντας να αφήσουμε ελεύθερο χώρο για να μετακινούμαστε με ευκολία. Δεν αναλωνόμαστε σε περιττά στοιχεία, αφού, σύμφωνα με την ιαπωνική αισθητική, τη διαφορά δεν την κάνει η έντονη διακόσμηση, αλλά το φυσικό φως και ο απαλός τεχνητός φωτισμός με κεριά και επιτραπέζια λαμπατέρ. Οι υποστηρικτές του wabi-sabi προτείνουν επίσης να μην έχουμε σε περίοπτη θέση οτιδήποτε έχει να κάνει με τεχνολογία.

 

Η πατίνα του χρόνου

Μπορούμε να χαλαρώσουμε με τη ρωγμή στο παρκέ που δείχνει την ηλικία του ή τη γρατζουνιά της γάτας στο τραπεζάκι του σαλονιού. Στο wabi-sabi αυτές οι ατέλειες είναι συμβολικές. Υποδεικνύουν πολλά χρόνια χρήσης, που είναι το επιθυμητό, και δημιουργούν αίσθηση οικειότητας. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε συντήρηση στο δάπεδο ή ότι δεν αντικαθιστούμε ποτέ τα παλιά μας έπιπλα. Απλώς, οι αγορές μας γίνονται διαχρονικές, για να αντέξουν και να περάσουν και στην επόμενη γενιά. Με το wabi-sabi δεν δημιουργούμε μόνο ένα ευχάριστο και ήρεμο περιβάλλον, αλλά μαθαίνουμε να εκτιμάμε όσα έχουμε με όλα τους τα ψεγάδια. Έτσι, ελέγχουμε την καταναλωτική μας διάθεση για το περιττό, βοηθώντας παράλληλα στην προστασία του πλανήτη.

 

Το σπίτι αναπνέει:

Ο αέρας και το φυσικό φως μπορούν να αλλάξουν τελείως την αίσθηση ενός δωματίου και αντίστοιχα το πώς αισθανόμαστε μέσα σε αυτό. Οι Γάλλοι το συνειδητοποίησαν αυτό τον 17ο αιώνα, οπότε ανακάλυψαν τις μπαλκονόπορτες. Το να αφήσουμε τον αέρα να κυκλοφορήσει ελεύθερος στο σπίτι κάνει τον χώρο να δείχνει πιο μεγάλος, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και τονώνει τη διάθεσή μας. Αν δεν θέλετε να ανοίγετε συνέχεια τα παράθυρα, και ένας ανεμιστήρας οροφής βοηθά. Επειδή το wabi-sabi δίνει βάρος στο φιλτράρισμα του φωτός, προτείνει κουρτίνες από γάζα ή στόρια από μπαμπού.

 

Η Wabi-Sabi φιλοξενία

Wabi-sabi είναι να μοιράζεσαι μια τσαγιέρα με φίλους. Να ετοιμάζεις υγιεινά γεύματα με σκοπό να θρέψεις, όχι να εντυπωσιάσεις. Να έχεις δίπλα στην πόρτα ένα καλάθι με παντόφλες για τους επισκέπτες. Wabi-sabi είναι τα αυτοσχέδια μπουκέτα στα βάζα, τα χιλιοπλυμένα τραπεζομάντιλα, τα αταίριαστα σερβίτσια, τα πιάτα γεμάτα φαγητό φτιαγμένο με αγάπη.

 

Βowing: Σημαίνει να παραμερίζεις τις προσωπικές σου προτιμήσεις και να δίνεις προτεραιότητα στον καλεσμένο σου. Να βάλεις να παίζει η αγαπημένη μουσική της αδελφής σου, να στολίσεις τα αγαπημένα λουλούδια της μαμάς σου, να έχεις αγοράσει το αγαπημένο κρασί της φίλης σου. Αντί να αναλώνεσαι στις προετοιμασίες, καλύτερα συγκεντρώσου στους ανθρώπους, λέει η Adams. Εξάλλου, γι’ αυτό έχετε βρεθεί, για να απολαύσετε ο ένας τον άλλον.

 

Τhe centerpiece: Η ιδέα είναι να δουλέψεις με ό,τι έχεις. Φτιάξε μπουκέτα από όποια άνθη έχεις διαθέσιμα. Βρες ένα ενδιαφέρον λουλούδι και χτίσε γύρω του. Ή δεν χρειάζεται καν να είναι λουλούδι.

 

Η Adams προτείνει να βάλουμε μπουκετάκια από φασκόμηλο, δεντρολίβανο και θυμάρι πάνω στο τραπέζι. Και μια αρωματική νότα θα προσφέρουν στο γεύμα και θα κάνουν τους καλεσμένους να καταλάβουν ότι σε αυτό το τραπέζι τα πράγματα δεν είναι αυστηρά, ότι μπορούν να χαλαρώσουν. Η Adams κλείνει το βιβλίο της εξηγώντας ότι στην πραγματικότητα το wabi-sabi εμπνέει διαφορετικά τον καθένας μας, όμως το μήνυμα είναι ένα: «Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς με το πιο μικρό και τετριμμένο και φτιάξε μαγεία».

To βιβλίο Wabi-Sabi Welcome είναι γεμάτο ιδέες, συνταγές από όλον τον κόσμο και συμβουλές για το πώς να απολαύσεις το σπίτι σου και να φιλοξενείς με γενναιοδωρία τους καλεσμένους σου. wabisabiwelcome.com

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Julie Pointer AdAms & ryAn J. AdAms

*To άρθρο φιλοξενείτε στο περιοδικό Unique by Ermes που θα βρείτε στα Debenhams 

x

Mπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

x

Personal Shopper

Φιλτράρετε την αναζήτησή σας

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ / Ι AM LOOKING FOR

ΘΕΛΩ / I WANT TO

x

Ask a UNIQUE advisor
for beauty tips

x

Ask a UNIQUE advisor
for fashion tips

x

Eπικοινωνήστε μαζί μας