BACK TO TOP

Υγρασία στο σπίτι: 6+1 χρήσιμα tips για να την εξαφανίσετε

Τι πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε απ’ αυτή

 

Η πολλή υγρασία δεν είναι κάτι που θέλετε στο σπίτι σας. Εκτός του ό,τι δημιουργεί φθορές, όπως μούχλα στους τοίχους, είναι και επιβλαβής για την υγεία- εξαιτίας ακριβώς της μούχλας.

Το ποσοστό υγρασίας που εμφανίζει ένας χώρος, όπως το σπίτι σας, επηρεάζεται από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος και κυρίως από τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Αν, λοιπόν, το ποσοστό υγρασίας μέσα στο σπίτι σας είναι περισσότερο από το φυσιολογικό – το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 50 με 60%- τότε θα πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα.

Τα παρακάτω tips είναι βασικά για να μπορέσετε να περιορίσετε το φαινόμενο της υψηλής υγρασίας στους χώρους σας και να προλάβετε τη μούχλα που θα προκαλέσει φθορές:

1-Αερίζετε τακτικά κι επαρκώς τους χώρους του σπιτιού σας: κυρίως, αυτούς που συγκεντρώνονται πολλοί υδρατμοί (μπάνιο, κουζίνα, ο χώρος του πλυντηρίου κ.α.) και αυτούς που παραμένουν κλειστοί – αποθήκες- γιατί σ’ αυτούς εγκλωβίζεται η υγρασία. Ανοίγετε καθημερινά για λίγο τα παράθυρα, ενώ άλλη λύση είναι να εγκαταστήσετε συστήματα εξαερισμού.

2- Εντοπίστε τις πηγές υγρασίας στο σπίτι και διορθώστε της: ξεκινήστε τον έλεγχό σας από τις υδραυλικές εγκαταστάσεις ώστε να εξασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει κάποια διαρροή νερού. Αν παρατηρήσετε σημάδια μούχλας σε τοίχους, καλό είναι να τσεκάρετε μ’ ένα υδραυλικό αν υπάρχει πρόβλημα σε σωληνώσεις. Επίσης, φροντίστε να μην αφήνετε να λιμνάζουν νερά σε εσωτερικούς – μπάνιο – και εξωτερικούς χώρους- μπαλκόνια, βεράντες, κήποι, ταράτσες.

3- Κάντε σωστή χρήση των θερμαντικών συσκευών: στα δωμάτια που δεν υπάρχει κλιματιστικό, μπορείτε να τοποθετήσετε συσκευές θέρμανσης ή θερμοπομπούς ώστε καθημερινά να μπορείτε να τα ζεσταίνετε για κάποια ώρα και να κρατάτε το επίπεδο της θερμοκρασίας ίδιο σε όλους τους χώρους. Προμηθευτείτε κλιματιστικά με πολλαπλές λειτουργίες τόσο για τις ιδανικές θερμοκρασίες όσο και για τον καθαρισμό του αέρα.

4- Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα: για τα δωμάτια που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, η λύση του αφυγραντήρα είναι η καλύτερη και πιο αποτελεσματική. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε πολλούς χώρους, ακόμα και στο γκαράζ ή την αποθήκη σας, ενώ είναι η ιδανική επιλογή αν θέλετε τον χειμώνα να στεγνώνετε μέσα τα ρούχα σας.  Θα βρείτε αφυγραντήρες με διάφορα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

5- Ρυθμίστε σωστά τη θερμοκρασία: η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 18°C – 20°C, ώστε να μπορέσετε να εξασφαλίσετε το ιδανικό επίπεδο υγρασίας. Ένα απλό θερμόμετρο χώρου θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε κάθε στιγμή τη θερμοκρασία και να ρυθμίζετε ανάλογα τον θερμοστάτη του καλοριφέρ ή το κλιματιστικό.

6-Άλλα χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την υγρασία στο σπίτι: α. στρώστε χαλιά τον χειμώνα, καθώς «εγκλωβίζουν» τη ζέστη και κρατούν το σπίτι ζεστό, β. αντί για να απλώνετε τα ρούχα σας μέσα, σκεφτείτε να προμηθευτείτε ένα πλυντήριο – στεγνωτήριο, γ. τοποθετήστε φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς απορροφούν μέρος της υγρασίας, δ. χρησιμοποιείτε πάντα τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε.

6+1 Κεφάλαιο «θερμομόνωση»: είναι απαραίτητη σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους για να εξασφαλίσετε τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας. Τα σημάδια μούχλας στο ταβάνι, για παράδειγμα, είναι ένδειξη ότι η ταράτσα σας πρέπει να μονωθεί με τα κατάλληλα υλικά.

Η λύση;

Για maximum αντοχή και προστασία απέναντι στις ακραίες καιρικές συνθήκες, εμπιστευτείτε το ΝΕΟ Vivechrom ISOTOP PU HYBRID, πιστοποιημένο (European Technical Assessment ETA- 17/0924) από το Instituto de Ciencias de la Construcción Eduardo Torroja, που προσφέρει κορυφαία στεγάνωση με προβλεπόμενη διάρκεια ζωής 25 χρόνια, έχει εξαιρετική αντοχή σε βροχή και ήλιο και υψηλή ανακλαστικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία 92% – για εξοικονόμηση ενέργειας. Θα το βρείτε στα Superhome Center.

Δείτε περισσότερες προσφορές εδώ: https://bit.ly/2LGkP3f

 

Βe Unique!

Επωφεληθείτε από την εγγραφή σας στο πρόγραμμα επιβράβευσης Unique by Ermes και απολαύστε μοναδικά προνόμια με τις αγορές σας για το σπίτι.

Για κάθε €1 αγορών ειδών σπιτιού, εποχιακών ειδών ή ειδών ανακαίνισης σπιτιού & DIY εξασφαλίζετε από 1 έως 2 πόντους που μπορείτε να εξαργυρώσετε στις αγορές στα καταστήματα  Debenhams και Superhome Center, αλλά και σε όλα τα καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Unique By Ermes.

x

Mπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

x

Personal Shopper

Φιλτράρετε την αναζήτησή σας

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ / Ι AM LOOKING FOR

ΘΕΛΩ / I WANT TO

x

Ask a UNIQUE advisor
for beauty tips

x

Ask a UNIQUE advisor
for fashion tips

x

Eπικοινωνήστε μαζί μας